Cestoviny v tekvicovo-parmezánovej omáčke

60 min čas prípravy 4 porcie nízka náročnosť

Ingrediencie

  • 200 g cestovín tagliatelle
  • 200 g tekvicového pyré*
  • 100 ml smotany na varenie
  • 50 g parmezánu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Pol hrste čerstvej šalvie
  • Mleté čierne korenie
  • Na podávanie:
  • Lieskové orechy
  • Čerstvá šalvia
  • Strúhaný parmezán

Príprava

  • Tekvicu umyjeme, prekrojíme na polovicu, vydlabeme z nej semienka a rezom nadol ju položíme na plech. Pečieme ju do zmäknutia pri teplote 180 stupňov, približne 40 minút (podľa veľkosti tekvice). Z upečenej tekvice vydlabeme dužinu, ktorú ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Zvyšné pyré skladujeme v chladničke alebo mrazničke.

Nadrobno nasekaný cesnak necháme rozvoňať na olivovom oleji v hlbšej panvici. Pridáme k nemu tekvicové pyré, smotanu a všetko spolu premiešame a krátko povaríme. Ďalej pridáme tagliatelle uvarené podľa návodu v osolenej vode. Omáčku v prípade potreby doriedime vodou, v ktorej sa cestoviny varili. Na záver pridáme nastrúhaný parmezán, nadrobno nasekanú šalviu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Keď sa syr rozpustí, cestoviny odstavíme z plameňa a môžeme podávať. Podávame ich ešte teplé s najemno nastrúhaným parmezánom, nadrobno nasekanou šalviou a nasekanými lieskovými orechmi.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 2
Kalórie: 637
Bielkoviny: 24 g
Sacharidy: 85 g
Tuky: 23 g