Chrumkavé pirohy s hubami a kyslou kapustou

60 min čas prípravy 4 porcie stredná náročnosť

Ingrediencie

Cesto:

  • 150g hladkej celozrnnej špaldovej múky,
  • 150g polohrubej múky (špaldová či kamutová),
  • 1Čl soli,
  • 2 PL olivového oleja,
  • 8g prášku do pečiva bez fosfátov (vínneho kameňa)

Náplň:

  • 
400g zelenej kapusty,
  • 200g nakrájaných húb (použila som masliaky a bedle),
  • 3 šalotky,
  • soľ,
  • olivový olej,
  • čierne korenie

Príprava

Preosiatu múku zmiešajte s práškom do pečiva, soľou a pridajte olej a vodu tak, aby vzniklo pevné, no vláčne a tvarovateľné cesto ako plastelína. Nechajte ho postáť chvíľku – cca 15-20 minút. Zatiaľ pripravíte kapustu.

Na cibuľke osmahnite huby. Huby aj kapustu nakrájajte na malé kúsky, aby sa pri hryzení pirôžku oddeľovali a neťahali za sústom. K hubám pridajte kapustu a trochu podlejte vodou. Preduste pri miešaní, pridajte soľ, korenie, prípadne čerstvé bylinky. Už táto voňavá zmes je skvelá ako príloha, ako teplý šalát.

Rozvaľkajte cesto na cca 4mm. Vykrojte kruh s priemerom cca 12cm, do stredu dajte cca 4PL zmesi a preložte okraje tak, aby zmes nevytekala. Kapusta musí byť tak vydusená, aby zo zmesi nevytekala voda, len minimum šťavy. Okraje cesta zatlačte vidličkou. Rúra rozohriata na 150 C° a pirohy potrebujú cca 15-20 minút na teplovzduchu. To si už spoznáte sami, cesto bude chrumkavé a pevnejšie, nie ako kysnuté s mliekom a cukrom, teda nečakajte mäkký koláč, skôr keksíkový tip. Ak chcete , potrite si pirohy pred pečením vyšľahaným vajíčkom a posypte ľanom, alebo orechmi. Podávala som ich prekrojené so šalátom.