Jemný hráškový krém

30 min čas prípravy 3 porcie nízka náročnosť

Ingrediencie

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 menšie zemiaky
  • 350g mrazeného hrášku
  • ½ ČL sušeného cesnaku
  • ½ až 1 ČL soli
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia
  • 500 ml zeleninového vývaru/vody
  • 100 ml rastlinnej smotany

Príprava

Z 350g hrášku si dáme 50g bokom. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný zemiak, 300g hrášku, sušený cesnak a trocha soli. Chvíľu restujeme a zalejeme vývarom. Varíme približne 20 minút. Polievku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom, pridáme smotanu, prípadne ešte trocha vody na doladenie konzistencie a necháme chvíľu prejsť varom. Ku koncu varenia pridáme zvyšný hrášok a dochutíme. Servírujeme zaliate trochou rastlinnej smotany a posypané petržlenovou vňaťou.