Mäkučké špaldové medovníčky

70 min čas prípravy 30 porcií stredná náročnosť

Ingrediencie

  • 250 g hladkej špaldovej múky (+ na pomúčenie)  
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky 
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 140 g práškového cukru
  • 80 g medu 
  • 3 menšie vajíčka (veľkosť S/M)
  • 2 ČL sódy bikarbóny 
  • 2 ČL perníkového korenia 
  • 2 ČL mletého anízu 
  • 1 ČL mletých klinčekov  

Na dokončenie:

  • 2 žĺtky
  • Vlašské orechy

Príprava

Múky zmiešame s mletými orechmi, cukrom, sódou bikarbónou, perníkovým korením, klinčekmi a pomletým anízom. Ďalej pridáme med, vajíčka a vypracujeme hladké a pevné cesto. Ak by sa cesto príliš lepilo, pridáme ešte trochu múky. Cesto necháme postáť v chladničke 1 hodinu, následne na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku cca 3 mm a formičkami z neho povykrajujeme ľubovoľné  tvary. Medovníčky ukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom, niektoré dozdobíme orieškom a pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov (5-9 minút). Ak chceme ihneď mäkké medovníky, pečieme ich 5 minút, ak tvrdšie a zlatisté 8-9 min.