Mäsové guličky v rajčinovej omáčke so špagetami

40 min čas prípravy 2 porcie stredná náročnosť

Ingrediencie

  • 200 g špagiet

Mäsové guličky

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajíčko
  • 50-60 g strúhanky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sušeného oregana
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL soli
  • 1 PL olivového oleja

Rajčinová omáčka

  • 1 väčšia biela cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL rajčinového pretlaku
  • 1 konzerva krájaných rajčín (420 g)
  • 50 ml vody
  • ½ PL olivového oleja
  • ½ ČL sušeného oregana
  • Cukor, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti

Na servírovanie

  • Parmezán
  • Čerstvé oregano/bazalka

Príprava

Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, pretlačeným cesnakom, oreganom, mletým čiernym korením, soľou a strúhankou. Strúhanku pridávame podľa konzistencie, mäsová zmes by mala byť tuhšia a nelepivá. Z mäsa tvarujeme menšie guličky, ktoré opečieme na rozpálenom oleji dozlatista zo všetkých strán. Trvá to približne 8-10 minút. Guličky odložíme na teplé miesto a začneme s prípravou omáčky. Na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Ďalej pridáme pretlačený cesnak, rajčinový pretlak a krátko opečieme. Prilejeme vodu, krájané rajčiny a omáčku necháme variť na nízkom plameni prikrytú pokrievkou približne 15 minút. Na záver ju dochutíme oreganom, cukrom, mletým čiernym korením a soľou podľa chuti a odstavíme ju z plameňa. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a vlejeme ju späť do panvice. Do omáčky pridáme opečené mäsové guličky, uvarené špagety a všetko spolu premiešame. Špagety s rajčinovou omáčkou a mäsovými guličkami servírujeme ešte teplé, posypané strúhaným parmezánom a dozdobené čerstvými bylinkami.