Obrátený hruškový koláč

45 min čas prípravy 10 porcií stredná náročnosť

Ingrediencie

na cesto:
200 g hladkej múky
70 g trstinového cukru
100 ml repkového oleja
70 ml mlieka
2 vajíčka
2 ČL kypriaceho prášku
1 ČL škorice
štipka soli

na karamel:
60 g kryštálového cukru
50 g masla
2 hrušky

Príprava

Cukor na karamel necháme skaramelizovať, pridáme k nemu maslo a ingrediencie spolu poriadne premiešame tak, aby sa spojili. Karamel prelejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a naň naukladáme hrušky nakrájané na tenké plátky. Múku premiešame s cukrom, kypriacim práškom, škoricou a štipkou soli. Prilejeme mlieko, olej, vajíčka a cesto dôkladne premiešame.

Vzniknuté cesto navrstvíme na hrušky a koláč pečieme v rozohriatej rúre cca 30 minút pri teplote 180 °C do zozlátnutia. Ak tortová forma dostatočne netesní, tak formu položíme v rúre na plech, aby karamel prípadne nevytiekol do rúry. Po upečení ešte horúci koláč z formy prevrátime na tanier a pred krájaním ho necháme úplne vychladnúť.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 10 kúskov
Kalórie: 282
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 32 g
Tuky: 16 g