Paprikáš zo sumca

30 min čas prípravy 4 porcie nízka náročnosť

Ingrediencie

500 g sumčeka afrického
150 ml rastlinnej smotany
400 ml vývaru
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 PL repkového oleja
1 PL hladkej múky
2 kopcovité ČL mletej sladkej papriky
1 ČL mletej rasce
mleté čierne korenie
soľ

na halušky:
250 g polohrubej múky
50 g celozrnnej múky
220 ml vody
1 vajíčko
1 PL repkového oleja
1 ČL soli

na podávanie:
kôpor

Príprava

Sumčeka nakrájaného na kocky osolíme, okoreníme, pridáme k nemu mletú rascu a poriadne premiešame. Mäsko za občasného miešania opečieme na oleji – nemusí byť úplne prepečené, stačí ho len zatiahnuť. Zatiaľ ho odložíme bokom a na výpeku opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme aj najemno nasekaný cesnak, ktorý necháme krátko rozvoňať. Ďalej krátko posmažíme aj mletú papriku a všetko zalejeme vývarom.

V miske poriadne premiešame smotanu s múkou, (nemali by v nej byť žiadne hrudky) a vlejeme ju do našej omáčky. Smotanu s omáčkou poriadne premiešame, privedieme ju k varu a naspäť pridáme aj opečeného sumčeka. Všetko spolu povaríme cca 10 minút, dochutíme soľou a odstavíme z plameňa.

Vo väčšom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu na halušky. Múky premiešame so soľou a následne aj s vajíčkom a vodou. Hustejšie cesto necháme postáť, kým nám zovrie voda. Pomocou haluškovača pretláčame halušky do vody a varíme ich až kým nevyplávajú na hladinu. Následne ich premiešame s olejom aby sa nelepili a môžeme podávať.

Paprikáš zo sumca podávame s haluškami a čerstvým kôprom.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z receptu vyjdú 4
Kalórie: 521
Bielkoviny: 31 g
Sacharidy: 55 g
Tuky: 21 g