Šošovicové ragú s haluškami

50 min čas prípravy 5 porcií nízka náročnosť

Ingrediencie

Na ragú:
800 ml zeleninového vývaru
150 g hnedej šošovice
250 g šampiňónov
2 mrkvy
50 g rajčinového pretlaku
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
2 PL repkového oleja
2 bobkové listy
1 ČL mletej rasce
1 ČL hladkej múky
mleté čierne korenie
soľ

Na halušky:
250 g polohrubej múky
50 g celozrnnej špaldovej múky
1 vajce
220 ml vody
1 PL repkového oleja + 1 PL na dokončenie
soľ

Na podávanie:
čerstvá petržlenová vňať

Príprava

Na oleji opečieme šampiňóny nakrájané na plátky dozlatista. Pridáme aj najemno nakrájanú cibuľu a opečieme ju do hneda. Následne pridáme cesnak nakrájaný na plátky, mletú rascu, rajčinový pretlak, bobkové listy a mrkvu nakrájanú na tenké kolieska. Všetko spolu opečieme, pridáme premytú šošovicu, podlejeme vývarom a varíme prikryté pokrievkou do zmäknutia mrkvy a šošovice. Do ragú môžeme podľa potreby priliať viac vývaru.

Medzitým pripravíme halušky zmiešaním múk so soľou, 1 PL oleja, vajíčkom a vodou. Cesto by malo byť tuhšie, konzistenciu môžeme prípadne poupraviť vodou či troškou múky. Halušky varíme vo vriacej osolenej vode až kým nevyplávajú na hladinu. Hotové halušky premiešame s lyžicou oleja, aby sa nezlepili.

Šošovicové ragú na záver dochutíme soľou, mletým čiernym korením, zahustíme ho lyžičkou múky rozmiešanej v troche vody a necháme krátko prebublať. Ragú podávame s haluškami a čerstvou petržlenovou vňaťou.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z receptu vyjde 5 porcií
Kalórie: 411
Bielkoviny: 17 g
Sacharidy: 70 g
Tuky: 8 g