350 g cestovín
600 g tekvice (hokkaido, maslová...)
200 g hlivy
150 ml vody z cestovín
1 väčšia cibuľa
1 hlavička cesnaku
3 PL olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ
na podávanie:
petržlenová vňať
parmezán/lahôdkové droždie (voliteľné)
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu rozkrájame na mesiačiky, z hlavičky cesnaku zrežeme vrchnú časť a zeleninu naukladáme do menšieho pekáčika, kde ju prelejeme 2 PL oleja, osolíme a okoreníme. Zeleninu pečieme pri teplote 200 °C cca 50-60 minút.
Hlivu natrháme, premiešame so zvyšným olejom, osolíme, okoreníme a preložíme na väčší plech – kúsky hlivy by sa nemali príliš prekrývať. Hlivu taktiež pečieme pri teplote 200 °C, približne 20 minút dochrumkava.
Medzitým cestoviny v osolenej vode uvaríme domäkka a následne ich scedíme, no 150 ml vody (ideálne aj viac) odložíme na omáčku.
Upečenú zeleninu preložíme do mixéra (cesnak vytlačíme zo šupky), prilejeme vodu z cestovín a všetko spolu vymixujeme na hladkú omáčku. Ak by bola omáčka príliš hustá, prilejeme viac vody. Podľa chuti ju môžeme ešte osoliť/okoreniť či pridať najemno nastrúhaný parmezán, alebo lahôdkové droždie.
Cestoviny podávame s tekvicovou omáčkou, chrumkavou hlivou a posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z receptu vyjdú 4
Kalórie: 447
Bielkoviny: 14 g
Sacharidy: 77 g
Tuky: 10 g