Vegánsky jablkový koláč

60 min čas prípravy 10 porcií stredná náročnosť

Ingrediencie

Na cesto:

220 g hladkej múky + na pomúčenie
30 g trstinového cukru
90 g studeného vegánskeho masla + na vymastenie
3 PL studenej vody
Štipka soli
3 PL ovseného/mandľového mlieka na potretie

Na náplň:

1 kg jabĺk
2 ČL škorice
Štipka muškátového orieška
40 g trstinového cukru
10 g kukuričného škrobu
Šťava z ½ citróna

Príprava

Hladkú múku zmiešame so štipkou soli a cukrom. Pridáme maslo nakrájané na tenké plátky, prilejeme vodu a vypracujeme pevné, hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odležať približne hodinu. Medzitým si pripravíme náplň – jablká ošúpeme nakrájame ich na tenké plátky. Plátky jabĺk premiešame so škoricou, muškátovým orieškom, cukrom, kukuričným škrobom a citrónovou šťavou. Jablká za občasného miešania podusíme približne 10 minút domäkka a necháme ich vychladnúť.

Cesto rozdelíme na dve časti – väčšiu a menšiu (približne 2 tretiny cesta a tretinu cesta). Väčšiu časť cesta vyvaľkáme natenko (približne 2 mm) na pomúčenej doske. Cestom vyložíme vymastenú tortovú formu s priemerom 20 cm. Koláč naplníme jablkami a prikryjeme ich menšou časťou cesta vyvaľkanou natenko do tvaru kruhu. Vrchnú a spodnú časť cesta na okrajoch dôkladne zlepíme a do stredu vrchnej časti cesta spravíme niekoľko rezov (napr. v tvare hviezdy, aby tadiaľ mohol unikať vzduch). Koláč potrieme rastlinným mliekom a pečieme ho dozlatista pri teplote 180°C približne 45 minút. Pred krájaním ho necháme úplne vychladnúť.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 kúsok, z celkového množstva ich vyjde 10

Kalórie: 218
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 38 g
Tuky: 7 g