Histamínová intolerancia je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu nahromadeného v organizme. Čoraz viac ľudí trpí touto intoleranciou a často ani nevedia, ako sa správne stravovať. Ako sa prejavuje, ako ju diagnostikovať a ako ju liečiť?
Histamínová intolerancia sa v poslednom období stáva veľmi častou diagnózou. Predpokladá sa, že histamínovou intoleranciou trpí zhruba 3% obyvateľstva, no čísla idú hore. „V ambulancii sa s touto diagnózou stretávame veľmi často a zdá sa, že táto diagnóza je podhodnotená,“ povedal doktor Vladislav Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates, ktorý je odborným garantom projektu Život bez obmedzení.
Mnohí si však nevedia vysvetliť, ako histamínová intolerancia vzniká. „Jej príčinou je reakcia ľudského organizmu na histamín. To je látka, ktorá sa v našom tele prirodzene vyskytuje a je produkovaná bunkami sliznice, kože a pod. Pri akomkoľvek podráždení tieto bunky vyprodukujú histamín do krvi a táto zvýšená hladina v krvi robí príznaky, ktorým hovoríme histamínová intolerancia,“ vysvetlil lekár.
Histamín sa nachádza takmer vo všetkých potravinách, prevažne v mäse a syroch. Môže sa nachádzať v konzervovaných potravinách, alebo tiež v skôr uvarených jedlách. Ak ich odložíte do chladničky, alebo neskonzumujeme hneď, množstvo histamínu v nich rastie. „Histamín sa nachádza v potravinách, ktoré fermentujú a nie je ho možné eliminovať varením, pečením, smažením či dusením. Proste to nejde,“ vysvetľuje ďalej Abbafy. Histamín sa v potravinách rozkladá alebo vytvára. „Pokiaľ fermentácia prebieha aj po príprave potraviny, znamená to, že je nedostatočne tepelne spracovaná a histamín sa vytvára aj naďalej. Pokiaľ je potravina spracovaná dobre, histamín sa netvorí. Hladina histamínu, ktorá je v čerstvej potravine státím potraviny stúpa, ale po jej spracovaní už potom nestúpa,“ doplnil odborník.
Hlavné príznaky histamínovej intolerancie vyplývajú zo samotnej reakcie tela. „Zareaguje tráviaci trakt, začne nafukovanie, zhoršenie trávenia, hnačky. Sú tam aj celkové príznaky, to znamená, že keď hladina histamínu v krvi presiahne istú hodnotu, tak nasleduje začervenanie kože, tachykardia, zvýšený alebo znížený tlak a reaguje celý organizmus,“ vymenoval Abbafy. Histamínová intolerancia má ale veľmi podobné príznaky ako iné potravinové alergie a ľudia si ju môžu pomýliť. „Dá sa zameniť napr. s dismikróbiou. Lekár ju môže aj zle diagnostikovať,“ doplnil.
Diagnostika pri histamínovej intolerancii je veľmi problematická. Keď má človek podozrenie, musí absolvovať vyšetrenie. „Lekár musí najskôr pacienta dôkladne vyšetriť, opýtať sa ho na príznaky, a podľa nich postupovať ďalej. Niekedy už samotné príznaky naznačujú o čo ide, ale kvalitne spracovaná a dopodrobna odobraná anamnéza je základom,“ tvrdí lekár. Ten môže vyšetrenie doplniť o ďalšie pomocné vyšetrenia krvi. „Enzýmy v krvi nám povedia, aká je hodnota enzýmu Diaminooxidáza, aká je hodnota jej funkcie a koľko jej je. Hovorí nám, či je alebo nie je v správnom množstve a či správne funguje,“ vysvetlil Abbafy s tým, že k týmto testom sa robí rozbor aj ďalších enzýmov z krvi.
Ako pri iných intoleranciách, aj pri histamíne existuje viac typov. Tie sa od seba odlišujú. „Závisí od toho, čím je intolerancia spôsobená. Buď je to znížený výskyt enzýmu, ktorý histamín rozkladá, alebo je to zvýšený prívod histamínu do tela, alebo je množstvo enzýmu rovnaké, ale nie je dostatočne funkčné,“ uviedol lekár. Podľa toho sa rozlišujú 3 typy histamínovej intolerancie. „Primárna, ktorá je spôsobená geneticky. Pokiaľ ju má pacient geneticky danú, tak sa histamínová intolerancia prejaví. Druhý typ je klinický, čiže bežný typ, ktorý vzniká po zápaloch a infekciách, kde samotný enzým je v normálnom množstve, ale nemusí byť funkčný. Alebo človek môže mať znížene množstvo tohto enzýmu. Tretí typ je najbežnejší, kde o intolerancii ani nehovoríme, a to je vtedy, keď sa histamín vo veľkom množstve dostane do organizmu, alebo sa vytvorí a aj keď máme správne množstvo Diaminooxidázy a je aj správne fungujúca, napriek tomu sa intolerancia rozvinie,“ vysvetlil rozdiely Abbafy.
Aj spôsob liečby sa pri rozdielnych typoch histamínovej intolerancie rozlišuje. „Lieky na histamínovú intoleranciu zatiaľ nie sú. V liečbe uprednostňujeme hlavne diétu. Pri prvom type na to prídeme tým, že v krvi je znížená hladina enzýmu. Začíname eliminačnou diétou, to znamená, že všetko, čo sa týka histamínu z potravy vylúčime a postupne pridávame, čím zistíme, kde je hranica množstva toho histamínu,“ tvrdí doktor. Ak bude človek diétu prísne dodržiavať, jeho celkový stav sa môže zlepšiť. „Ak je histamínová intolerancia daná geneticky, určite nevymizne. Ak sa prejavila po zápaloch, tak je možné, že časom sa histamínová intolerancia a jej prejavy zmenšia. Zatiaľ ale nemáme skúsenosti s tým, aby úplne vymizla,“ doplnil.
Ak človek trpiaci histamínovou intoleranciou diétu nedodržiava a príznaky si dlhodobo nevšíma, môže si skutočne uškodiť. „Dlhodobá ignorácia diéty zhoršuje celkový stav. Je možné, že pacient, si neuvedomuje, že má histamínovú intoleranciu. U niekoho sa prejaví zhruba 30 minút až 72 hodín po konzumácii jedla. Vtedy je ťažké určiť, či jeho prejavy majú niečo spoločné s jedlom, alebo nie. V tomto prípade odporúčam písať si potravinový denník, aby pacient vedel, čo a kedy jedol a príznaky k nim vedel priradiť,“ uzavrel doktor Vladislav Abaffy.
Blog 99 | #99: Novoročné predsavzatia v skratke: Prvý krok je začať. Druhý vydržať!
Novoročné predsavzatia sa delia na splnené a nesplnené, ale tiež na reálne a nereálne! Posledné spomenuté zahŕňajú notorické známe prísľuby, ako schudnem aspoň …
Blog 98 | #98: Dá sa naozaj piť s rozumom a v zdraví prežiť silvestrovskú noc?!
Zásada „menej je (niekedy) viac“ platí v mnohých oblastiach nášho života, o čosi intenzívnejšie však v súvislosti s popíjaním alkoholu. Vzhľadom na to, že sa blíži k…
Blog 97 | #97: Po roku opäť prichádza skúška pevnej vôle: VIANOCE!
Jedno z mnohých hesiel tradičnej čínskej filozofie zdôrazňuje, že harmóniu v živote dosiahneme vyhýbaním sa excesom a naopak, keď budeme umiernení a vyvážení vo …
Blog 96 | #96: Viete, ako správne jesť? (2. časť)
Kedy maslo nie je maslo, čoho treba zjesť viac, ovocia alebo zeleniny a v akej potravine sa nachádza najmenej kalórií? Aj na tieto otázky nájdete odpove…
Blog 95 | #95: Óda na ryby, varovanie pred údeninami a všetky pre aj proti pečiva, zemiakov a ryže!
Opakovanie je matkou múdrosti a zopakovať si to, čo už možno vieme, len to ako fakt ignorujeme, nikdy nie je na škodu. Preto sa sme s pánom doktorom Petrom…
Blog 94 | #94: Sviatoční aj celoroční kuchári, toto ste o koreninách vedeli?!
„Soli, korenia a žartu iba po troche treba,“ hovorí jedno z mnohých slovenských prísloví, nad ktorými sa oplatí zamyslieť. Každá dobrá gazdiná, muža v kuchyni nevyním…
Blog 93 | #93: Mäso z lesa: HUBY na tanieri ako nízkoenergetická potravina s množstvom benefitov!
Huby vraj rastú najmä po daždi, hoci podľa odborníkov na ich „zber“ treba po výdatnom lejaku počkať aspoň týždeň, aby si vášnivý hubár prišiel na svoje! 😉 Dostupné úd…
Blog 92 | #92: Naozaj si vínom pripíjame na zdravie?
Kto by nepoznal latinský výrok: IN VINO VERITAS? A kto by nevedel, že znamená: VO VÍNE JE PRAVDA? Náuka, ktorá sa na vedeckej úrovni zaoberá vínom, od pestov…
Blog 91 | #91: Sladidlo, liek aj potravina v jednom: Všetko, čo ste chceli vedieť o mede!
Superpotravina, prírodný zázrak, tekuté zlato, zlatý elixír, dar bohov. Také sú najčastejšie lichotivé prívlastky MEDU. Jedna z najstarších potravín sveta má široké…
Blog 90 | #90: Kedy, ak nie teraz?! Ak potrebujete zmenu, odštartujte ju v lete. Budete úspešní!
Najťažšie je začať. Najnáročnejší je zakaždým prvý krok. A platí to aj o rozhodnutí zmeniť životný štýl a stravovacie návyky. Ako nám však v príslušnom podcaste po…
Blog 89 | #89: S túžbou jesť veľké porcie jedla sa nerodíme!
Raňajky. Prvé jedlo dňa, ktoré máme vo zvyku konzumovať v ranných hodinách. Naprieč svetom sa ich zloženie pochopiteľne mení. A rovnako tak sa rôznia názory odborní…
Blog 88 | #88: Pizza na raňajky? Môže byť, ale ... !
Ako hovorí jedno slovenské príslovie, raňajky by mal človek zjesť sám, obed ponúknuť priateľovi a večeru podarovať nepriateľovi! Apropo, čo vy a raňajky? Zač…
Blog 87 | #87: Neradi sa obmedzujete v jedle, ale chcete schudnúť? Vyskúšajte „intermittent fasting“!
Najťažšie je začať a vydržať! 😊 Ako sme spomenuli v predošlom blogu a k nemu príslušnom podcaste, opäť za asistencie pána doktora Petra Minárika, aj stravovacie návyky p…
Blog 86 | #86: Hit medzi diétami – prerušovaný pôst!
Ide to aj bez špeciálneho jedálnička a počítania kalórií. „Módne trendy“ sa šíria aj v oblasti stravovania (sa) a jedným z nich je rozhodne „Intermittent fasti…
Blog 85 | #85: Pivo? Nápoj, ktorým zdravo uhasíte smäd!
Svetlé, polotmavé, tmavé. Viac piva ako v členských štátoch EÚ sa vyrába už len v Číne. A to je jeden z mnohých dôkazov o jeho všeobecnej obľúbenosti naprieč svetom. Na Sl…
Blog 84 | #84: PIŤ ČI NEPIŤ OVOCNÉ ĎZÚSY A SMOOTHIE NÁPOJE?
Tekuté vitamíny, aj tak môžeme nazývať ovocné a zeleninové šťavy, ľudovo džúsy. Rovnaký prívlastok si zaslúžia aj smoothie nápoje, ktoré zatiaľ nemajú oficiálnu de…
Blog 83 | #83: Heslo potravinovo a nutrične vzdelaného človeka: (Pre)čítať, pochopiť, spracovať a využiť vo svoj prospech!
Gramotnosť. Slovo, ktoré v širšom zmysle označuje elementárne (základné) znalosti a zručnosti človeka v určitej oblasti. Dnes sú nám dobre známe aj pojmy ako čitate…
Blog 82 | #82: Ste si istí, že viete, čo jete? Možno budete prekvapení!
V obchodoch sa „snažia“ získať našu pozornosť rôzne potraviny a obaly, v ktorých sú predávané. Viete však čítať etikety na obaloch potravín? Ak nie, dnes sa to môžete skú…
Blog 81 | #81: Láska, ktorá vydrží: Čokoláde odolávame už takmer pol tisícročia!
Najznámejší čokoládový príbeh je starý viac ako 2-tisíc rokov a jeho história sa začala písať v strednej Amerike. Napriek tomu sa objav čokolády pripisuje neskor…
Blog 80 | #80: Nápoj, na ktorý je takmer vždy správny čas!
Dať si čaj, je vždy dobrý nápad! Čaj. Jeden z najkonzumovanejších nápojov na svete. Hovorí sa, že sa dá pripraviť na toľko spôsobov, koľko žije na svete kultúr. Odk…
Blog 79 | #79: Ikona medzi nápojmi, ktorá ovládla svet! Všetko, čo ste chceli vedieť o káve!
„Káva vonia ako čerstvo pomleté nebo!“ (Jessi Lane Adams) Hneď po vode je káva najpopulárnejším nápojom, hoci sa názory na jej konzumáciu naprieč svetom rôznia. …
Blog 78 | #78: VAJCIA: Nehľadajte dôvody, prečo ich nejesť! Nájdite spôsoby, ako si ich pripraviť!
Vedeli ste, že kuchárska čiapka má vraj toľko záhybov, na koľko spôsobov sa dajú pripraviť vajcia? :-) V súvislosti s touto potravinou sa spomínajú aj ďalšie za…
Blog 77 | #77: Milujete mäso? Kuracie môžete jesť pokojne aj každý deň!
Ubezpečil nás v podcaste, ktorý si môžete vypočuť, odborník na zdravý životný štýl – pán doktor Peter Minárik. Jeden z mnohých Murphyho zákonov hovorí, že ak si nie…
Blog 76 | #76: Vianočné a novoročné kilá navyše – boj s nimi nemusí tak veľmi bolieť!
„História“ sa opakuje. Sviatky sa končia a odvaha postaviť sa na váhu sa zmenšuje. Ako v minulosti tak aj dnes platí, že hoci človek priberá pomaly, schudnúť by …
Blog 75 | #75: Po Vianociach a bez kíl navyše? Je to možné!
Užívať si Vianoce, sviatky hojnosti, bez výčitiek (svedomia) nie je utópia. Treba len vedieť, ako na to a myslieť na zlaté pravidlo, ktoré znie: Všetko s …
Blog 74 | #74: V minulosti v nemilosti, dnes potrebné v žalúdku aj v kuchyni: Aj také sú TUKY!
Tuky (lipidy), rovnako ako bielkoviny a sacharidy, patria medzi tri základné makroživiny, teda tie živiny, ktoré naše telo potrebuje vo veľkých množstv…
Blog 73 | #73: Nebojme sa tukov, naše telo ich potrebuje aj vtedy, keď chudneme!
Tuky, ako všetci dobre vieme, tvoria základnú súčasť všetkých buniek a sú najdôležitejšou zásobárňou energie v (ľudskom) tele. Zatiaľ čo v predošlom blogu sme sa viac …
Blog 72 | #72: SYR, POTRAVINA NAŠA KAŽDODENNÁ!
SYR. Kedysi delikatesa na kráľovských stoloch, dnes (úplne) bežne dostupný mliečny výrobok a neodmysliteľná súčasť našich jedálničkov. Vedeli ste však, že je naj…
Blog 71 | #71: Nemusíte byť Talian, aby ste ich milovali: Cestoviny by na vašom tanieri rozhodne nemali chýbať!
Číňania ich údajne poznali už 3-tisíc rokov pred naším letopočtom, Európania sa s nimi zoznámili v roku 1292, keď ich na európsky kontinent priviezol benátsky ces…
Blog 70 | #70: Čo je zdravšie? Pohár plnotučného mlieka alebo jablko?!
Ako raz povedal jeden srbský básnik, na palacinky potrebujeme mlieko, múku, vajíčka a ženu, ktorá nám ich bude chcieť urobiť. Zo všetkých spomenutých palacinkovýc…
Blog 69 | #69: Dostaňte sa zemiakom pod šupku, budete milo prekvapení!
Ľuľok zemiakový, ľudovo nazývaný zemiak, je (dnes) neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Ako najdôležitejší zástupca hľuzovej zeleniny je mimoriadne boha…
Blog 68 | #68: Ako by (ne)mal vyzerať chlieb, ktorý si vložíme do nákupného vozíka?
Z koláčov sa človek preje, z chleba nie. V slovenskom prísloví je ukrytý pravdivý odkaz na adresu potraviny, ktorej sa s veľkou pravdepodobnosťou nikdy ne…
Blog 67 | #67: Orechy: Ak ich nemáte na tanieri každý deň, robíte chybu!
Existuje (taká) zdravá pochúťka, ktorá rýchlo zaženie hlad a dodá potrebnú energiu? Áno, napríklad orechy! Tie by mali byť pevnou súčasťou jedálnička všetkých, ktorí …
Blog 66 | #66: Strukoviny: V minulosti jedlo pre chudobných, dnes zdravá potravina!
Bývajú nevyhnutnou súčasťou vegánskych diét, majú nízky glykemický index a sú adekvátnou náhradou mäsa, mlieka aj vajec, či už zo zdravotných alebo ekonomických dôv…
Blog 65 | #65: Jedno jablko denne a vo vašom živote sa stane toto!
Zakázané ovocie chutí najviac, tvrdí jedno z najznámejších slovenských prísloví. V tejto súvislosti sa však spomína v prenesenom význame, lebo čerstvé ovoci…
Blog 64 | #64: Neignorujme ju: Zelenina je jedlo, nie dekorácia na tanieri!
Priemerná dĺžka života by vraj rástla míľovými krokmi, keby zelenina voňala rovnako dobre ako slanina, zavtipkoval si svojho času americký žurnalista Doug Larson…
Blog 63 | #63: All inclusive dovolenka, keď som na redukčnej diéte? Áno, ale ... !
Existuje veľa faktorov a nástrah, ktoré môžu negatívne ovplyvniť to, ako človek zvládne redukčnú diétu a celkovo nový životný štýl v súvislosti so stravovaním. Jedl…
Blog 62 | #62: Variť, dusiť, piecť alebo grilovať? Vyberte si zdravie!
„Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.“ (François de La Rochefoucauld) Úspech zdravého stravovania (sa) je podmienený nielen tým, aké po…
Blog 61 | #61: Dobrá správa: Dajte si kávu, neuškodí vám!
Súčasťou zdravého životného štýlu je bezpochyby aj správny PITNÝ REŽIM, ktorý rozhodne netreba podceňovať. Zatiaľ čo bez jedla vydrží dospelý človek niekoľko dní až týž…
Blog 60 | #60: Potravinová pyramída: ČÍM NIŽŠIE, TÝM ZDRAVŠIE!
V snahe dlhodobo sa zdravo stravovať vedia byť nápomocné nielen praktické rady, návody a inštrukcie, ktoré sú v súlade s odporúčaniami racionálnej výživy. Veľm…
Blog 59 | #59: Chudnem(e)! Kedy najneskôr by sme mali večerať a koľko jedla počas dňa je dosť?
Ak má byť redukčná diéta vo finále úspešná, nevyhnutné je – stanoviť si denný stravovací režim a zostaviť si vhodný jedálniček. Štandardná redukčná diéta a niektoré jej pr…
Blog 58 | #58: O tom, čo si v potravinách vložíme do košíka, rozhodne 35 sekúnd!
Preto si treba vybrať správne… Každý, kto sa rozhodne pre redukčnú diétu a má snahu zabojovať s kilami navyše, by to však nemal urobiť skôr, ako si osvojí základn…
Blog 57 | #57: Schudnúť je jednoduchšie ako nepribrať naspäť!
Na každú zásadnú zmenu v našom živote by sme sa mali pripraviť. A výnimkou nie je ani cielená redukcia hmotnosti. Iné stravovacie návyky si vyžadujú SMART ciele,…
Blog 56 | #56: Doprajte si čas: Nechudnite, ak na to ešte nie ste pripravení!
Nikto netvrdí, že to bude jednoduché, ale ani nemožné! Ak ste sa rozhodli zabojovať s nadváhou alebo obezitou, potrebujete vedieť, že na konci vášho dlhotrvajú…
Blog 55 | #55: Za kilá navyše môže (aj) naša psychika: Vyrazte čo najskôr na cestu - route 66!
Keby som vedel, že budem žiť tak dlho, staral by som sa o seba lepšie! To sú veľavravné slová amerického pianistu Eubieho Blakea, ktoré sa hodia aj do diskus…
Blog 54 | #54: Vypočítajte si svoje zdravie! A zbavte sa kilogramov, ktoré nepotrebujete
Nadváha a obezita. Nie všetci (si) za ňu môžu sami, ale je to problém, ktorý rozhodne treba riešiť. A prečo nie, keď je to možné? Ako ukazuje teória aj prax, napr…
Blog 53 | #53: Netrápte sa zbytočne: Toto sú novoročné sľuby a predsavzatia vopred odsúdené na neúspech
Novoročné predsavzatia si zvykne dávať až 70 % ľudí. Väčšina z nich ich však vydrží dodržiavať maximálne jeden mesiac. Najviac z nich sa pritom týka zmeny životného …
Blog 52 | #52: Nepokazte si vianočnú náladu, cez sviatky nemusíte zákonite pribrať!
… avšak, ani sa extrémne obmedzovať. Podľa niektorých dostupných štatistík priberie počas vianočných sviatkov každý druhý Slovák. V tomto na jedlo mimoriadne štedr…
Blog 51 | #51: Na veľkosti skutočne záleží! Naservírujte si zdravú porciu
Ako ukazujú prieskumy, vyše polovica Slovákov jedáva počas dňa aspoň štyrikrát. Za najdôležitejšie jedlo považujeme obed, preto sa ho snažíme nevynechávať. …
Blog 50 | #50: STRES ako daň za modernú dobu? Nie, je starý ako ľudstvo samo!
„Stres patrí k životu rovnako ako vzduch a dýchanie. Existuje jediný spôsob, ako sa stresu vyhnúť. Zomrieť.“ To sú slová kanadského lekára s rakúskymi a maď…
Blog 49 | #49: SONOGRAFIA? Bezbolestná a lacná metóda odhalí aj tráviace ťažkosti
Sonografické vyšetrenie, ľudovo nazývané aj sono, predstavuje diagnostickú zobrazovaciu techniku, ktorá je postavená na ultrazvuku a využíva jeho fyzikálne …
Blog 48 | #48: Príbeh o vápniku, vďaka ktorému ráno dokážeme vstať z postele!
VÁPNIK (kalcium) je najviac zastúpený minerál v ľudskom tele a zároveň najdôležitejšia živina pre zdravé kosti a zuby. Nachádza sa však aj vo svaloch, v krv…
Blog 47 | #47: Páli vás záha? (Ešte) Nerobte paniku!
Pálenie záhy totiž nie je choroba, ale príznak a prevádza ho špecifický typ bolesti. Pokojne sa môže prejaviť aj u úplne zdravej osoby a rýchlo odznieť. Ak sa…
Blog 46 | #46: Rezistentný škrob – žiadny medicínsky zázrak, ale výborný pomocník!
O rezistentnom (čiže odolnom) škrobe sa vo svete zdravého životného štýlu hovorí ako o cukre, ktorý sa „správa“ ako vláknina. Z tohto dôvodu je veľmi nápomocný napríklad …
Blog 45 | #45: Zmeňte životný štýl, krvný tlak sa vám poďakuje!
Civilizačné choroby trápia čoraz viac ľudí. Patrí medzi ne aj vysoký krvný tlak, odborne nazývaný artériová hypertenzia. Čo je to vlastne hypertenzia? …
Blog 44 | #44: Nové (letné) začiatky! Využite najobľúbenejšie ročné obdobie na 100%
Viac ako polovica leta je síce za nami, ešte stále však zostáva dosť času na to, aby sme sa rozhodli zmeniť životný štýl. Dovolenkové obdobie a letné mesiace sú po…
Blog 43 | #43: NEBOJTE SA ORECHOV A SEMIAČOK! Sú to priatelia na každý deň
Sú veľmi chutné a zároveň aj zdravé – oriešky a semiačka. Zaradili by ste ich však medzi ovocie? S veľkou pravdepodobnosťou nie. Orechy sú však oficiáln…
Blog 42 | #42: Všetko, čo nevieme a mali by sme vedieť o vláknine!
Je veľmi významnou, avšak pomerne často „podceňovanou“ súčasťou ľudskej stravy. Jej dostatočný príjem nás pritom chráni pred vznikom mnohých nepríjemn…
Blog 41 | #41: SOĽ: V kuchyni má nezastupiteľné miesto, je však skutočne nad zlato?
Pri bežnom počutí slova SOĽ si automaticky predstavíme kuchynskú, teda chlorid sodný (NaCl). Vo všeobecnosti patrí soľ medzi esenciálne látky, pretože aj …
Blog 40 | #40: Začína sa obdobie letných grilovačiek. TREBA SA BÁŤ ÚDENÍN?
Áno alebo vôbec nie? A ak áno, ako často a v akom množstve si ich môžeme dopriať? Niektoré zdroje totiž tvrdia, že údeniny a údené výrobky sú pre naše zdravie r…
Blog 39 | #39: Mýty A fakty o prevencii rakoviny
Potešíme milovníkov vína či kávy? Majú protirakovinotvorné účinky? Alebo jej to len mýtus? Sú všeobecné tvrdenia o vzniku rakoviny pravdivé alebo nás cielene zavádza…
Blog 38 | #38: Žime bez obmedzení aj po menopauze!
Mnoho žien v aktívnom veku necvičía veľmi málo fyzickej aktivity majú najmä seniorky. Peter Minárik, odborník na zdravý životný štýl, v tejto súvislostí rad…
Blog 37 | #37: Čo mi chutí, to mi (ne)robí dobre!
Čo mi chutí, to mi (ne)robí dobre! Platí všeobecné odporúčanie a známe heslo „všetko smierou“ aj v stravovaní? Názor odborníka na zdravý životný štýl je jasný. Hoci…
Blog 36 | #36: Mýty a fakty o chudnutí
Neverte všetkému, čo sa hovorí a píše ochudnutí! Okrem aktuálnej „kovidovej“ pandémie existuje aj ďalšia-opäť celosvetová, avšak oveľa dlhšie trvajúca. Súvisí s h…
Blog 35 | #35: Kofeín náš každodenný
Kofeín môžeme definovať ako biologicky aktívnu látku, ktorá má viacero fyziologických účinkov. Najintenzívnejšie vplýva najmä na našu psychiku. Dokáže ju v pr…
Blog 34 | #34: Piť či nepiť? To je otázka!
Ako však hovorí jedno slovenské príslovie: „Alkohol žiada najprv prst, potom ruku a nakoniec celé telo aj dušu.“ Podľa historických prameňov siahali ľudia…
Blog 33 | #33: Posvietené na jedlo: Čím pokročilejšia hodina, tým väčšie tabu
Jedným z dôvodov, prečo priberáme na váhe, je aj večerné a nočné prejedanie sa. Na druhej strane, odolať vlčiemu hladu, ktorý sa dostaví vo chvíli, keď by už naš…
Blog 32 | #32: Čo odkrývajú ďalšie poschodia potravinovej pyramídy?
V predošlom blogu sme sa s docentom Petrom Minárikom, odborníkom na zdravý životný štýl, lepšie zoznámili s prvou časťou potravinovej pyramídy, ktorá má spolu 6 po…
Blog 31 | #31: Po poschodiach potravinovej pyramídy k zdravším zajtrajškom!
Po poschodiach potravinovej pyramídy k zdravším zajtrajškom! Životný štýl, ktorého súčasťou je stravovanie a pohybová aktivita, možno bezpochyby označiť za na…
Blog 30 | #30: Potraviny a výživa - cesta k zdravému životu
Rok 2021 je v plnom prúde. Možno ste si predsavzali, že tentoraz skúsite žiť inak a najmä zdravšie. Správne rozhodnutie. Vhodný výber potravín a zdravé stra…
Blog 29 | #29: Jablko - tvári sa nevinne a môže spôsobiť alergiu!
Napriek všeobecnému a rozhodne pravdivému tvrdeniu o zdravom ovocí, sú situácie, keď vie značne potrápiť zdravie. Po jeho konzumácii sa totiž môže prejaviť aler…
Blog 28 | #28: Exotické ovocie(nielen) na vianočnom stole, ktoré môže vyvolať alergiu
Podľa prieskumov sú Slováci, čo sa ovocia týka, milovníkmi najmä jahôd, banánov, jabĺk, hrozna čučoriedok. Napriek tomu, že ide ozdravé potraviny, ich konzumáci…
Blog 27 | #27: Alergia na arašid? Problémy nám môže spôsobiť aj obyčajný bozk!
Hovorí sa, že zo všetkých možných lások je najúprimnejšia láska k jedlu. Nie vždy si však môžeme dopriať to, na čo máme chuť. Naše zdravie vedia potrápiť rôzne dru…
Blog 26 | #26: Keď má dieťa alergiu na kravské mlieko
Žiť život bez obmedzení? Nie vždy je to možné, keďže posledné slovo má aj tak naše zdravie. O to viac zamrzí, ak sa zdravotný problém objaví u malého dieťaťa.…
Blog 25 | #25: Mám celiakiu alebo alergiu na múku?
Cesta múky do našej kuchyne je veľmi dlhá. Najčastejšie používame hladkú, polohrubú, hrubú alebo celozrnnú. Keďže sme „chlebový národ“, múka predstavuje neoddeli…
Blog 24 | #24: Ako by mal vyzerať nákupný zoznam alergika na mlieko?
Intolerancia na mlieko patrí medzi prvé potravinové alergie, ktoré sa môžu u človeka vyskytnúť a naplno prejaviť. Je za ňu zodpovedný alergén bielkovinovej…
Blog 23 | #23: Alergia na bielkovinu kravského mlieka nemusí byť na celý život
Mlieko ako problémová potravina? Áno! Intolerancia na bielkovinu kravského mlieka patrí medzi ďalšie typy potravinových alergií, s ktorými majú skúsenosť …
Blog 22 | #22: Keď nám život skomplikuje alergia na slepačie vajce
Praženica, omeleta, volské oko a iné chuťovky z vajec sú pravidelnou súčasťou slovenského jedálnička. Napriek tomu, že obsahujú veľa prospešných bielkovín, pre …
Blog 21 | #21: Alergia na ryby
Dovolenku nám môže znepríjemniť aj alergia na ryby a morské plody Ako raz povedal írsky spisovateľ George Bernard Shaw: „Zo všetkých lások najúprimnejš…
Blog 20 | #20: Kde sa vzala potravinová alergia
POTRAVINOVÁ ALERGIA: KDE SA VZALA A AKO SA JEJ VYHNÚŤ? Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom. Sú prípady, kedy bežná potravina doká…
Blog 19 | #19: Dojčenie a potravinová alergia
DOJČENIE A ALERGIE Potravinové alergie trápia podľa štatistík nemalé percento populácie a vyskytujú sa predovšetkým u detí. Na ich vývoj majú vplyv aj dojčenie a…
Blog 18 | #18: Prejavy potravinovej alergie
POTRAVINOVÁ ALERGIA: KDE SA VZALA A AKO SA JEJ VYHNÚŤ? Alergia je neprimeraná reakcia imunitného systému na vonkajšie podnety, s ktorými organizmus prichád…
Blog 17 | #17: Môže puberta za vznik intolerancie?
Potravinové intolerancie sa nevyhýbajú žiadnej vekovej kategórii. U starších detí, väčšinou v období puberty, dochádza k nárastu potravinových alergií a ich …
Blog 16 | #16: Môžu mať dojčatá intoleranciu?
Mnoho žien s intoleranciou laktózy sa bojí, že po pôrode nebude môcť plnohodnotne dojčiť a dieťatku tak bude niečo chýbať, po prípade, že intoleranciu z…
Blog 15 | #15: Exotické potraviny a intolerancia
Exotické plodiny, koreniny, morské plody, alebo zriedkavé druhy húb. Aj to sú potraviny, na ktoré môžete mať intoleranciu. V celom spektre potravín ale exist…
Blog 14 | #14: Kde sa vzali potravinové intolerancie?
Intoleranciou na niektorú z potravín trpí až 60 % populácie. Tento problém sa týka čoraz širšej skupiny Slovákov. Aj keď nejde o priame ohrozenie života, dok…
Blog 13 | #13: Čo s naším telom robí alkohol a ako s ním bojovať
Obdobie po novom roku - fašiangy, sú obdobím plesov, karnevalov, osláv a tie sú zvyčajne spojené aj s konzumáciou alkoholu. Po nadmernom pití je takmer kaž…
Blog 11 | #11: Ako jednoducho dodržiavať princípy zdravého stravovania
Hovorí sa v zdravom tele – zdravý duch. Základom pevného zdravia je vyvážená strava a dodržiavanie pár jednoduchých pravidiel. V jedálničku by si mal každý dopriať pl…
Blog 12 | #12: Ako ostať na Vianoce fit a bez tráviacich ťažkostí
Vianoce sú nielen sviatkami radosti a pokoja, ale aj dobrého jedla. Často zhrešia aj tí, ktorí držia diétu, alebo trpia potravinovými intoleranciami. Keď to s …
Blog 10 | #10: Diéty a ich vplyv na zdravie
Paleodiéta, ketodiéta, delená strava či diéta podľa krvných skupín. Aj to sú metódy, na základe ktorých sa ľudia snažia schudnúť alebo ich dokonca povýšia na svoj…
Blog 09 | #9: Syndróm zvýšenej priepustnosti čreva
Alergie, ekzémy, astma či cukrovka môžu mať príčinu vzniku aj v našich črevách. Niekedy môže byť príčinou syndróm zvýšenej priepustnosti čreva. Pôsobením lepku, s…
Blog 07 | #7: Keď baktérie škodia
Trpíte tráviacimi problémami, zápchou, hnačkou a extrémnym nadúvaním? Vaše problémy môžu spočívať v syndróme bakteriálneho prerastania, tzv. SIBO. Ide o nadmerné r…
Blog 08 | #8: Terapia a liečba SIBO
Syndróm bakteriálneho prerastania v tenkom čreve - SIBO môže viesť k poruchám činnosti viacerých orgánov a dokonca aj k potravinovým intoleranciám. Mnoho ľudí v…
Blog 05 | #5: Ako sa naučiť žiť s histamínovou intoleranciou
Histamínová intolerancia je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu nahromadeného v organizme. Čoraz viac ľudí trpí touto intoleranci…
Blog 06 | #6: Celiaktici pozor! Lepok môže byť aj v káve
Celiakia patrí medzi najrozšírenejšie geneticky podmienené autoimunitné ochorenie v Európe. Jej podstatou je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s lepkom…
Blog 03 | #3: Ako odhaliť a ako žiť s laktózovou intoleranciou?
Mlieko a mliečne výrobky sú bohatým zdrojom živín, ktoré by mali byť súčasťou zdravého stravovania. Pre množstvo ľudí je však laktóza obsiahnutá v mlieku problémom.…
Blog 04 | #4: Ako vám neznášanlivosť mliečnej bielkoviny zmení život
Mlieko je dlhodobo považované za potravinu s vysokou výživovou hodnotou. Čoraz častejšie je však zdrojom komplikácií pre stále väčšiu skupinu ľudí. Mnohých trápi p…
Blog 02 | #2: Ako prežiť leto s intoleranciou
Slnečné letné dni nás lákajú užívať si nielen krásne počasie, ale aj dopriať si dobroty, ktoré k letu patria. Ako však prežiť leto s intoleranciou? Mali by sme v let…
Blog 01 | #1: Potravinová intolerancia alebo keď sa jedlo mení na jed
Jedlo väčšina z nás vníma nielen ako zdroj energie, ale spájame si ho aj so zážitkom. Radi skúšame nové chute a pri výbere potravín sa neradi obmedzujeme le…
#99: Novoročné predsavzatia v skratke: Prvý krok je začať. Druhý vydržať!
Počúvajte nás na Soundcloude
#98: Dá sa naozaj piť s rozumom a v zdraví prežiť silvestrovskú noc?!
Počúvajte nás na Soundcloude
#97: Vianoce. Zlaté pravidlo prejedania sa (1. časť)
Počúvajte nás na Soundcloude
#96: Viete, ako správne jesť? (2. časť)
Počúvajte nás na Soundcloude
#95: Óda na ryby, varovanie pred údeninami a všetky pre aj proti pečiva, zemiakov a ryže!
Počúvajte nás na Soundcloude
#94: Sviatoční aj celoroční kuchári, toto ste o koreninách vedeli?!
Počúvajte nás na Soundcloude
#93: Mäso z lesa: HUBY na tanieri ako nízkoenergetická potravina s množstvom benefitov!
Počúvajte nás na Soundcloude
#92: Naozaj si vínom pripíjame na zdravie?
Počúvajte nás na Soundcloude
#91: Sladidlo, liek aj potravina v jednom: Všetko, čo ste chceli vedieť o mede!
Počúvajte nás na Soundcloude
#90: Kedy, ak nie teraz?! Ak potrebujete zmenu, odštartujte ju v lete. Budete úspešní!
Počúvajte nás na Soundcloude
#89: S túžbou jesť veľké porcie jedla sa nerodíme!
Počúvajte nás na Soundcloude
#88: Pizza na raňajky? Môže byť, ale ... !
Počúvajte nás na Soundcloude
#87: Neradi sa obmedzujete v jedle, ale chcete schudnúť? Vyskúšajte „intermittent fasting“!
Počúvajte nás na Soundcloude
#86: Hit medzi diétami – prerušovaný pôst!
Počúvajte nás na Soundcloude
#85: Pivo? Nápoj, ktorým zdravo uhasíte smäd!
Počúvajte nás na Soundcloude
#84: PIŤ ČI NEPIŤ OVOCNÉ ĎZÚSY A SMOOTHIE NÁPOJE?
Počúvajte nás na Soundcloude
#83: Heslo potravinovo a nutrične vzdelaného človeka: (Pre)čítať, pochopiť, spracovať a využiť vo svoj prospech!
Počúvajte nás na Soundcloude
#82: Ste si istí, že viete, čo jete? Možno budete prekvapení!
Počúvajte nás na Soundcloude
#81: Láska, ktorá vydrží: Čokoláde odolávame už takmer pol tisícročia!
Počúvajte nás na Soundcloude
#80: Nápoj, na ktorý je takmer vždy správny čas!
Počúvajte nás na Soundcloude
#79: Ikona medzi nápojmi, ktorá ovládla svet! Všetko, čo ste chceli vedieť o káve!
Počúvajte nás na Soundcloude
#78: VAJCIA: Nehľadajte dôvody, prečo ich nejesť! Nájdite spôsoby, ako si ich pripraviť!
Počúvajte nás na Soundcloude
#77: Milujete mäso? Kuracie môžete jesť pokojne aj každý deň!
Počúvajte nás na Soundcloude
#76: Vianočné a novoročné kilá navyše – boj s nimi nemusí tak veľmi bolieť!
Počúvajte nás na Soundcloude
#75: Po Vianociach a bez kíl navyše? Je to možné!
Počúvajte nás na Soundcloude
#74: V minulosti v nemilosti, dnes potrebné v žalúdku aj v kuchyni: Aj také sú TUKY!
Počúvajte nás na Soundcloude
#73: Nebojme sa tukov, naše telo ich potrebuje aj vtedy, keď chudneme!
Počúvajte nás na Soundcloude
#72: SYR, POTRAVINA NAŠA KAŽDODENNÁ!
Počúvajte nás na Soundcloude
#71: Nemusíte byť Talian, aby ste ich milovali: Cestoviny by na vašom tanieri rozhodne nemali chýbať!
Počúvajte nás na Soundcloude
#70: Čo je zdravšie? Pohár plnotučného mlieka alebo jablko?!
Počúvajte nás na Soundcloude
#69: Dostaňte sa zemiakom pod šupku, budete milo prekvapení!
Počúvajte nás na Soundcloude
#68: Ako by (ne)mal vyzerať chlieb, ktorý si vložíme do nákupného vozíka?
Počúvajte nás na Soundcloude
#67: Orechy: Ak ich nemáte na tanieri každý deň, robíte chybu!
Počúvajte nás na Soundcloude
#66: Strukoviny: V minulosti jedlo pre chudobných, dnes zdravá potravina!
Počúvajte nás na Soundcloude
#65: Jedno jablko denne a vo vašom živote sa stane toto!
Počúvajte nás na Soundcloude
#64: Neignorujme ju: Zelenina je jedlo, nie dekorácia na tanieri!
Počúvajte nás na Soundcloude
#63: All inclusive dovolenka, keď som na redukčnej diéte? Áno, ale ... !
Počúvajte nás na Soundcloude
#62: Variť, dusiť, piecť alebo grilovať? Vyberte si zdravie!
Počúvajte nás na Soundcloude
#61: Dobrá správa: Dajte si kávu, neuškodí vám!
Počúvajte nás na Soundcloude
#60: Potravinová pyramída: ČÍM NIŽŠIE, TÝM ZDRAVŠIE!
Počúvajte nás na Soundcloude
#59: Chudnem(e)! Kedy najneskôr by sme mali večerať a koľko jedla počas dňa je dosť?
Počúvajte nás na Soundcloude
#58: O tom, čo si v potravinách vložíme do košíka, rozhodne 35 sekúnd!
Počúvajte nás na Soundcloude
#57: Schudnúť je jednoduchšie ako nepribrať naspäť!
Počúvajte nás na Soundcloude
#56: Doprajte si čas: Nechudnite, ak na to ešte nie ste pripravení!
Počúvajte nás na Soundcloude
#55: Za kilá navyše môže (aj) naša psychika: Vyrazte čo najskôr na cestu - route 66!
Počúvajte nás na Soundcloude
#54: Vypočítajte si svoje zdravie! A zbavte sa kilogramov, ktoré nepotrebujete
Počúvajte nás na Soundcloude
#53: Netrápte sa zbytočne: Toto sú novoročné sľuby a predsavzatia vopred odsúdené na neúspech
Počúvajte nás na Soundcloude
#52: Nepokazte si vianočnú náladu, cez sviatky nemusíte zákonite pribrať!
Počúvajte nás na Soundcloude
#51: Na veľkosti skutočne záleží! Naservírujte si zdravú porciu
Počúvajte nás na Soundcloude
#50: STRES ako daň za modernú dobu? Nie, je starý ako ľudstvo samo!
Počúvajte nás na Soundcloude
#49: SONOGRAFIA? Bezbolestná a lacná metóda odhalí aj tráviace ťažkosti
Počúvajte nás na Soundcloude
#48: Príbeh o vápniku, vďaka ktorému ráno dokážeme vstať z postele!
Počúvajte nás na Soundcloude
#47: Páli vás záha? (Ešte) Nerobte paniku!
Počúvajte nás na Soundcloude
#46: Rezistentný škrob – žiadny medicínsky zázrak, ale výborný pomocník!
Počúvajte nás na Soundcloude
#45: Zmeňte životný štýl, krvný tlak sa vám poďakuje!
Počúvajte nás na Soundcloude
#44: Nové (letné) začiatky! Využite najobľúbenejšie ročné obdobie na 100%
Počúvajte nás na Soundcloude
#43: NEBOJTE SA ORECHOV A SEMIAČOK! Sú to priatelia na každý deň
Počúvajte nás na Soundcloude
#42: Všetko, čo nevieme a mali by sme vedieť o vláknine!
Počúvajte nás na Soundcloude
#41: SOĽ: V kuchyni má nezastupiteľné miesto, je však skutočne nad zlato?
Počúvajte nás na Soundcloude
#40: Začína sa obdobie letných grilovačiek. TREBA SA BÁŤ ÚDENÍN?
Počúvajte nás na Soundcloude
#39: Mýty A fakty o prevencii rakoviny
Počúvajte nás na Soundcloude
#38: Žime bez obmedzení aj po menopauze!
Počúvajte nás na Soundcloude
#37: Čo mi chutí, to mi (ne)robí dobre
Počúvajte nás na Soundcloude
#36: Mýty a fakty o chudnutí
Počúvajte nás na Soundcloude
#35: Kofeín náš každodenný
Počúvajte nás na Soundcloude
#34: Piť či nepiť? To je otázka!
Počúvajte nás na Soundcloude
#33: Posvietené na jedlo: Čím pokročilejšia hodina, tým väčšie tabu
Počúvajte nás na Soundcloude
#32: Čo odkrývajú ďalšie poschodia potravinovej pyramídy?
Počúvajte nás na Soundcloude
#31: Po poschodiach potravinovej pyramídy k zdravším zajtrajškom!
Počúvajte nás na Soundcloude
#30: Potraviny a výživa - cesta k zdravému životu
Počúvajte nás na Soundcloude
#29: Alergia na nevinné jablko
Počúvajte nás na Soundcloude
#28: Alergia na exotické ovocie
Počúvajte nás na Soundcloude
#27: Alergia na arašidy
Počúvajte nás na Soundcloude
#26: Keď má dieťa alergiu na kravské mlieko
Počúvajte nás na Soundcloude
#25: Mám celiakiu alebo alergiu na múku?
Počúvajte nás na Soundcloude
#24: Ako by mal vyzerať nákupný zoznam alergika na mlieko?
Počúvajte nás na Soundcloude
#23: Alergia na bielkovinu kravského mlieka nemusí byť na celý život
Počúvajte nás na Soundcloude
#22: Keď nám život skomplikuje alergia na slepačie vajce
Počúvajte nás na Soundcloude
#21: Alergia na ryby
Počúvajte nás na Soundcloude
#20: Kde sa vzala potravinová alergia
Počúvajte nás na Soundcloude
#19: Dojčenie a potravinová alergia
Počúvajte nás na Soundcloude
#18: Prejavy potravinovej alergie
Počúvajte nás na Soundcloude
#17: Môže puberta za vznik intolerancie?
Počúvajte nás na Soundcloude
#16: Môžu mať dojčatá intoleranciu?
Počúvajte nás na Soundcloude
#15: Exotické potraviny a intolerancia
Počúvajte nás na Soundcloude
#14: Kde sa vzali potravinové intolerancie?
Počúvajte nás na Soundcloude
#13: Intolerancia a alkohol
Počúvajte nás na Soundcloude
#12: Ako ostať na Vianoce fit a bez tráviacich ťažkostí
Počúvajte nás na Soundcloude
#11: Ako jednoducho dodržiavať princípy zdravého stravovania
Počúvajte nás na Soundcloude
#10: Vplyv diét na zdravie
Počúvajte nás na Soundcloude
#9: Syndróm deravého čreva
Počúvajte nás na Soundcloude
#8: Terapia a liečba SIBO
Počúvajte nás na Soundcloude
#7: Keď baktérie škodia
Počúvajte nás na Soundcloude
#6: Celiaktici pozor! Lepok môže byť aj v káve
Počúvajte nás na Soundcloude
#5: Ako sa naučiť žiť s histamínovou intoleranciou
Počúvajte nás na Soundcloude
#4: Intolerancia mliečnej bielkoviny
Počúvajte nás na Soundcloude
#3: Intolerancia laktózy
Počúvajte nás na Soundcloude
#2: Leto bez obmedzení
Počúvajte nás na Soundcloude
#1: Život bez obmedzení
Počúvajte nás na Soundcloude