Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 27 | #27: Alergia na arašid? Problémy nám môže spôsobiť aj obyčajný bozk!

Hovorí sa, že zo všetkých možných lások je najúprimnejšia láska k jedlu. Nie vždy si však môžeme dopriať to, na čo máme chuť. Naše zdravie vedia potrápiť rôzne druhy potravinových alergií, napríklad aj na ARAŠIDY.

Tie sú súčasťou nášho jedálnička približne od 19. storočia.

Intolerancia na arašidy sa v našich zemepisných šírkach síce vyskytuje, ale nepatrí medzi najčastejšie potravinové alergény. Bežná je najmä u detí a mladších ročníkov. Prvýkrát sa zvykne objaviť okolo prvého až druhého roku života. Zaujímavé je, že 7 % súrodencov detí alergických na arašidy má tento druh intolerancie tiež, čo je desaťkrát viac ako bežná populácia. Niektoré deti z tejto alergie vyrastú (15 až 20 %), neskôr sa však môže (ale nemusí) vrátiť. Zaujímavé je, že alergiu na arašid môže mať aj také dieťa, ktoré ho ešte nikdy neochutnalo. Dôvodom môže byť materské mlieko alebo sa intolerancia vyvinie vnútromaternicovo či cez kožu. Arašidy sa totiž používajú aj v kozmetickom priemysle.

Príznaky alergie na arašid sa rôznia. Môžu byť minimálne, ale aj život ohrozujúce. Vtedy ich zvyčajne sprevádza anafylaktický šok. Práve arašidy sú jednou z tých konzumovaných potravín, ktoré ho spôsobujú najčastejšie. Vo všeobecnosti sa však intolerancia prejaví veľmi rýchlo, do 15-tich minút až dvoch hodín po zjedení. Základom liečby je vylúčenie arašidov zo stravy. Vo vážnejších prípadoch aj tých potravín, ktoré sa predávajú s označením „môže obsahovať stopy arašidov“.

Najčastejšie príznaky alergie na arašid:

• Kožné reakcie, výražky, začervenanie kože alebo opuchy
• Atopický ekzém
• Svrbenie v ústach, okolo pier a v hrdle
• Opuch pery pri bozku
• Problémy so žalúdkom, hnačka, kŕče vbruchu, nevoľnosť alebo zvracanie
• Problémy s dýchaním, dýchavičnosť
• Nádcha
• Anafylaktický šok

V prípade arašidov nepomáha ich tepelná úprava. Vysoké teploty ich alergicitu ešte zvyšujú.

Alergia na arašid = alergia na ďalšie orechy ?

Je to možné. Pacienti s touto intoleranciou môžu pociťovať ťažkosti aj po konzumácii iných potravín, napríklad šošovice asóje. 20 až 40 % z nich je alergických na madle, lieskovce, menej často na kešu orechy, pistácie a sézam.

Kraj | 10. 12. 2020

Zoznam blogov

Zoznam podcastov