Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 65 | #65: Jedno jablko denne a vo vašom živote sa stane toto!

Zakázané ovocie chutí najviac, tvrdí jedno z najznámejších slovenských prísloví. V tejto súvislosti sa však spomína v prenesenom význame, lebo čerstvé ovocie v našich jedálničkoch rozhodne zakázané nie je! :-) Patrí totiž medzi zdraviu prospešné potraviny, ktorých by sme mali počas dňa zjesť čo najviac. V prípade ovocia sú to dve porcie. Môže byť pestované alebo divoko rastúce.

Ovocie delíme na viacero druhov, napríklad podľa toho, ako vyzerá a ako chutí. Tak ako pri zelenine, aj pri ovocí platí, že šampiónom je čerstvé – akéhokoľvek druhu! Ani v tomto prípade netreba zabúdať na to, že v (jeho) konzumácii je veľmi dôležitá pestrosť.

Jadrové ovocie. Patria tam predovšetkým jablká a hrušky, ale aj v našich končinách menej konzumované duly a mišpule. Ako sme sa od odborníka na zdravý životný štýl, pána doktora Petra Minárika dozvedeli v podcaste, v Anglicku používajú jedno zaujímavé „ovocné“ porekadlo: „An apple a day keeps the doctor away“. Do slovenčiny by sme ho mohli preložiť takto: „Jedno jablko denne a doktor je preč!“ Slová, ktoré hovoria za všetko, a viac pozitív v súvislosti s jablkami nie je nutné na tomto mieste spomínať (viď nižšie).

Kôstkové ovocie sa ďalej delí vzhľadom na to, ako vyzerá jeho šupka. Tá môže byť plstnatá (broskyne a marhule), orosená (slivky, ringloty, mirabelky) alebo nesrienistá (čerešne, višne, nektárinky). Ich jedinou nevýhodou je fakt, že majú krátku trvanlivosť a sú vysoko sezónnou záležitosťou. Najlepšie je – konzumovať ich čerstvé, nie vo forme džemov alebo kompótov.

Do skupiny škrupinových plodov patria veľmi obľúbené orechy (bielkovinové potraviny), o ktorých sa dočítate viac v nasledujúcom blogu, keďže im s pánom doktorom Petrom Minárikom budeme venovať osobitú pozornosť. A nie, neplatí, že ak si počas dňa doprajeme orechy, znamená to, že sme vlastne zjedli požadovanú dávku ovocia. Ale, o tom nabudúce!

Bobuľové ovocie predstavuje bohatá a pestrá paleta druhov, či už podľa farby alebo chuti. Zahŕňa napríklad hrozno, ríbezle, egreše, čučoriedky a taktiež brusnice, šípky, maliny, černice, ale aj moruša a jahody. Všetky sú bohaté na glukózu aj fruktózu, v porovnaní s bežnými sladkosťami sa však vyššieho obsahu cukru bežný konzument nemusí obávať. Na oplátku v nich nájdeme veľa vitamínov, najmä skupiny B(é) a C(é), ale aj minerálne látky.

A napokon sú to plody ovocia z trópov a súbtropov, u nás známe ako citrusové ovocie - citrón, limetka, grapfruit, mandarínka, pomaranč, pomelo, ananás, banán, kivi, mango, ale aj avokádo, ďatle, figy a hrozienka.

Pár cenných „ovocných“ rád a postrehov (z knihy Potravinová a nutričná gramotnosť (2021))

  • Denne by sme mali zjesť aspoň jedno jablko. Obsahuje veľa vody a celý rad zdraviu prospešných látok, vysoké percento glukózy a fruktózy, teda ovocného cukru, vlákninu pektín, nevynímajúc to, že zvyšuje imunitu, odolnosť voči stresu a znižuje hladinu cholesterolu
  • Jablko chráni mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou,
  • Jedna porcia sliviek = 4 až 6 kusov, jedna porcia čerešní = dvojdecový pohár,
  • Oranžové broskyne a marhule sú veľmi bohaté na provitamín A a betakarotén,
  • Marhule sú neoddeliteľnou súčasťou kozmetického priemyslu, často sú obsiahnuté napríklad v pleťových maskách,
  • Listy maliny sa zase používajú v liečiteľstve, jahody (celosvetovo) aj ako dekoračná súčasť miešaných nápojov,
  • Medzi ovocie patria aj orechy,
  • Olivy, aj keď ich považujeme za zeleninu, sú z botanického hľadiska ovocie. Zelené sa zbierajú na jeseň, tmavé na začiatku decembra,
  • Existuje až 40 odrôd ananásu,
  • Zrelé granátové jablko sa pozná podľa šupky. Čím je tenšia, tým je jablko zrelšie,
  • Zo zrelého avokáda sa vyrába olej, ktorý sa používa vo farmácii,
  • Za porciu čerstvého ovocia nemôžeme považovať kompót, marmeládu, džem, lekvár, želatínu, sladené ovocné nápoje ani sušené ovocie,
  • Sušené ovocie má vyšší podiel sacharidov a energie. Kandizované je však navyše ešte aj „prislaďované“, to znamená, že ak si máme vybrať, potom určite sušené,
  • A pozor, aj ovocia sa môžeme prejsť!
Kraj | 30. 06. 2022

Zoznam blogov

Zoznam podcastov