Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 64 | #64: Neignorujme ju: Zelenina je jedlo, nie dekorácia na tanieri!

Priemerná dĺžka života by vraj rástla míľovými krokmi, keby zelenina voňala rovnako dobre ako slanina, zavtipkoval si svojho času americký žurnalista Doug Larson.

Ako sa píše v knihe Potravinová a nutričná gramotnosť (2021), na svete existuje vyše 250-tisíc druhov rastlín, pričom jedlých je asi 30-tisíc z nich. Ako potravina sa používa 7-tisíc druhov. 120 sa pestuje vo veľkom a len 9 druhov rastlín dáva populácii viac ako 75 % rastlinnej potravy. Jej súčasťou je aj ZELENINA, o ktorej sa odmalička z rôznych strán dozvedáme, ako veľmi prospieva zdraviu.

Zelenina sa môže pochváliť značným množstvom zdravotných benefitov. Je bohatá na vlákninu, vitamíny (A, D, E, K, B a C) minerálne látky (vápnik, železo, sodík, draslík, zinok, jód, mangán, selén a meď) a predstavuje nízkoenergetickú zložku potravy s vysokým obsahom vody. Je ľahko stráviteľná a vhodná aj (respektíve práve) v období redukčnej diéty. V neposlednom rade láka svojou príjemnou vôňou, nehovoriac o širokej škále chutí a jej kulinárskom využití. A uplatnení Navyše, v porovnaní s ovocím má veľmi málo sacharidov.

Nie je jedno, akú si ju naservírujeme na tanier!

Najzdravšia je jednoznačne surová. V surovom stave sú v nej totiž zachované všetky pôvodné (termolabilné) živiny. Tepelným spracovaním o ne v menšom alebo vo väčšom množstve prichádza, pričom najväčšiu stratu predstavujú vitamíny a minerálne látky. Platí tiež, že čím väčšia teplota pri úprave zeleniny, tým väčšia strata živín aj pôvodnej farby. Vzhľadom na tieto skutočnosti je preto ideálne a najšetrnejšie - pripravovať (si) zeleninu na pare.

Len aby sa nezabudlo…

Zeleninu a jej druhy delíme na: listovú (kapusta (čínska, pekinská), kel, rukola, šalát (hlávkový, ľadový, rímsky)), rebarbora, špenát), hlúbovú (karfiol, brokolica, kaleráb), plodovú (uhorka, paradajka, paprika, patizón, melón, baklažán, tekvica), cibuľovú (cibuľa, cesnak, pažítka, šalotka, pór), koreňovú (mrkva, petržlen, chren, reďkovka, cvikla, repa), vňaťovú (zeler, kôpor, majorán, petržlenová vňať) a strukovinovú (fazuľa, hrach, šošovica, bôb, sója, klasy a výhonky (špargľa, kukurica, fenikel, artičoky)).

Zapamätajme si tiež, že…

Čo sa zeleniny týka, nie je nutné niektoré jej druhy uprednostňovať. Práve naopak! Pri výbere a konzumácii je dôležitá pestrosť. Odborníci na zdravý životný štýl, medzi nimi rovnako tak pán doktor Peter Minárik, ktorého cenné rady si môžete vypočuť v našich podcastoch, odporúčajú zjesť 3 až 5 porcií zeleniny denne (ako sme už vyššie spomínali, ak je to možné, v surovom stave). Pozor však na zeleninové šťavy. Obsahujú menej vlákniny, ale viac pridanej soli.

(Aj) toto by ste mali o zelenine vedieť!

  • Cibuľová zelenina má antibakteriálny a protizápalový účinok, za čo vďačí vysokému obsahu aromatických a ochranných látok,
  • Cibuľa si pamätá časy, keď ju v ľudovom lekárstve využívali ako osvedčený prírodný liek na angínu, ale aj iné vírusové a respiračné ochorenia,
  • Na niektorých ľudí pôsobí cibuľa aj ako afrodiziakum,
  • Za typický zápach cibule a cesnaku môžu sírnaté látky v nich obsiahnuté,
  • Najviac vlákniny (ale aj vápnika, železa, horčíka, draslíka) obsahuje pažítka,
  • Spomedzi koreňovej zeleniny je šampiónom chren, ktorý má najviac vlákniny, zinku, ale aj vápnika a vitamínu C,
  • Mrkva je oranžová preto, lebo obsahuje známe oranžové farbivo - betakarotén,
  • Pri tepelnej úprave hlúbovej zeleniny (najmä karfiolu a brokolice) sa uvoľňujú typické - výrazné pachy/vône, ktoré sa šíria celou miestnosťou,
  • Z pohľadu nutričného zloženia je šampiónom medzi hlúbovou zeleninou kel kučeravý (bohatý na vápnik, železo a zinok) a brokolica (s pozoruhodným množstvom bielkovín a vitamínu C),
  • Hlavným zdravotným benefitom listovej a vňaťovej zeleniny je, že má pozitívny vplyv na činnosť mozgu, podporuje koncentráciu, povzbudzuje trávenie a správne fungovanie pečenie, ale aj vylučovanie moču,
  • Konzumovanie strukovinovej zeleniny zabezpečuje telu vysoký prídel bielkovín,
  • Špargľa má typickú arómu a je mimoriadne bohatá na vitamín D, ktorý ocení najmä naša pokožka,
  • Áno, melón síce chutí veľmi sladko, je to však zelenina.
Kraj | 17. 06. 2022

Zoznam blogov

Zoznam podcastov