Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 71 | #71: Nemusíte byť Talian, aby ste ich milovali: Cestoviny by na vašom tanieri rozhodne nemali chýbať!

Číňania ich údajne poznali už 3-tisíc rokov pred naším letopočtom, Európania sa s nimi zoznámili v roku 1292, keď ich na európsky kontinent priviezol benátsky cestovateľ a dobrodruh Marco Polo. Na svete dnes existuje viac ako 300, podľa niektorých zdrojov až 600 druhov cestovín. A človek nemusí byť scestovaný, aby vedel, že sú to práve Taliani, ktorí túto (škrobovú) potravinu povýšili na jedno zo svojich národných jedál.

Aké dobré budú, má v rukách nielen výrobca alebo aj zákazník

Cestoviny, ktoré sa priemyselne vyrábajú už takmer jedno storočie, patria v pyramíde zdravej výživy medzi základné potraviny, za čo vďačia svojmu výživovému potenciálu a schopnosti nasýtiť. Pri ich príprave vo všeobecnosti platí, že čím je tvar cestoviny zložitejší, tým opatrnejšie a šetrnejšie ju treba vo vriacej vode miešať a rovnako dosoliť, aby sa nerozvarila. Zatiaľ čo tradičné cestoviny sú vyrobené z múky, vody, prípadne z vajec, v modernejších verziách sa objavujú aj ďalšie zložky prírodného pôvodu, napríklad špenát, mrkva, červená repa alebo mletá paprika či kurkuma, ktorých úlohou je cestoviny sfarbiť. Okrem farebných cestovín sú dnes dostupné aj bezlepkové (určené najmä pre celiatikov), pohánkové, špaldové, z naklíčených zŕn, z hnedej ryže, zo strukovín a taktiež quinoa a ázijské cestoviny, ale tiež, ako sa uvádza v knihe Potravinová a nutričná gramotnosť (rok vydania 2021), gaštanové, ľanové, sézamové, makové, tekvicové alebo banánové.

Je ich viac ako veľa!

Jeden druh cestovín sa delí na niekoľko základných skupín (podľa zloženia), teda na vaječné, bezvaječné, semolinové (krupicové), celozrnné a ostatné (napríklad instantné alebo plnené). Vzhľadom na použitie v kuchyni poznáme cestoviny prílohové, ktorú sú hlavnou súčasťou jedla, ďalej závarkové, používané najmä do polievok a tiež instantné, ktoré sa pripravujú zaliatím vriacou vodou. S ohľadom na tvar delíme cestoviny na dlhé (najobľúbenejšie sú špagety a makaróny) a na krátke (kolienka, vretená, široké rezance, mušle, fliačky a iné). A napokon podľa technológie, akou sú vyrábané, poznáme sušené, čerstvé, plnené, zmrazené a instantné cestoviny.

Sú zdravé, prinášajú pocit šťastia a zaručujú dlhovekosť!

… tvrdia o cestovinách rôzneho druhu ich najväčší milovníci - Taliani. Do karát im hrajú aj výsledky rôznych prieskumov, podľa ktorých je ich pravidelná konzumácia dobrá pre srdce. Navyše, z cestovín sa nepriberá, ale pozor, aj v tomto prípade platí - všetko s mierou. Čo sa výživového hľadiska týka, vo všeobecnosti obsahujú cestoviny málo tuku, cholesterolu a majú taktiež nízku hodnotu glykemického indexu. Považujeme ich za nízkokalorickú potravinu, keďže varením klesá energetická hodnota cestovín asi o polovicu. Sú však zároveň chudobné na vitamíny a minerálne látky.

Na nutričnú hodnotu cestovín a potrebu zvýšiť ich konzumáciu upozorňuje aj Medzinárodná organizácia pre cestoviny (IPO) a Medzinárodný deň cestovín, ktorý si od roku 2006 pripomíname vždy 25. októbra.

Cestoviny ako súčasť prvoaprílového žartu

Písal sa rok 1957, keď britská stanica BBC zverejnila správu o tom, že špagety rastú na stromoch. Aby zvýšila vierohodnosť informácie, označila ich ako exotickú pochúťku, keďže špagety v tom čase neboli v domácnostiach bežnou potravinou. Napriek tomu, že išlo o prvoaprílový žart, mnoho Britov skutočne uverilo, že dnes populárne cestoviny treba pooberať zo špagetovníka a desiatky z nich volali do BBC, aby sa o tomto strome dozvedeli viac! :-)

Kraj | 24. 10. 2022

Zoznam blogov

Zoznam podcastov