Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 89 | #89: S túžbou jesť veľké porcie jedla sa nerodíme!

Raňajky. Prvé jedlo dňa, ktoré máme vo zvyku konzumovať v ranných hodinách. Naprieč svetom sa ich zloženie pochopiteľne mení. A rovnako tak sa rôznia názory odborníkov na to, či sú raňajky skutočne najdôležitejším jedlom dňa.

Podľa historických záznamov sa na našom území jedlo v minulosti dvakrát denne. Teplej večeri predchádzali „sýte“ raňajky, často v podobe hustej polievky alebo kaše, ktorá mala ľuďom dodať energiu do ťažkého pracovného dňa. Až do polovice 20-teho storočia si k teplému obedu sadali výhradne bohatí mešťania.

Anglické raňajky nie sú dobrý nápad!

Prvé jedlo dňa môže byť podľa gastroenterológa Petra Minárika kalorickejšie, respektíve primerane kalorické. Nie však také kalorické, ako tradičné anglické raňajky. Ich neodmysliteľnou súčasťou je totiž párok, klobása a pravá anglická slanina, na tanieri však nechýbajú ani vajíčka, fazuľky, paradajky či šampiňóny. A hoci hovoríme o britskom kultúrnom dedičstve, jesť takto výdatné raňajky sa z výživového hľadiska neodporúča. Koniec koncov, toto bohaté menu vymysleli anglickí farmári, ktorí ťažko pracovali už pred raňajkami.

Raňajkujete ovocie?

Nerobíte zle, ale ani dobre. Teória, že raňajkovať ovocie je zdravé, zatiaľ nemá vedecký základ. Zabezpečí nám síce vlákninu a vitamíny, ale ráno potrebuje naše telo aj dostatočný prísun sacharidov, najlepšie v podobe celozrnného pečiva. Vo všeobecnosti by raňajky nemali byť jednostranné (len ovocné alebo len zeleninové), čo znamená, že by sme vďaka nim mali prijať napríklad aj dostatok ľahko stráviteľných bielkovín, ktoré nás zasýtia na dlhší čas. Výbornou voľbou je chudá šunka, menej tučný syr, nízkotučné jogurty alebo mlieko. Na tanieri by rozhodne nemala chýbať ani porcia čerstvej zeleniny.

Pečivo si odopierať nemusíte!

Podľa gastroenterológa Petra Minárika je základom zdravej výživy striedmosť a vyváženosť, čo znamená, že sa v jedení treba kontrolovať, nie však bezhranične. Týka sa to aj chrumkavého a voňavého pečiva, ktorému je pochopiteľne ťažké odolať. Ako sme spomenuli v úvode tohto blogu, túžba jesť veľké porcie jedál nie je vrodená, ale osvojená, preto si od nej dokážeme odvyknúť. Množstvo zjedeného pečiva treba znížiť o polovicu, zo 120 gramov na 60 (gramov). Odporúča sa siahnuť najmä po celozrnnom a doplniť ho zeleninovou prílohou. Na pochvalu však nie je ani sladké pečivo, najmä nie croissant, vianočka či bábovka.

Podľa odborníkov na zdravý životný štýl by sme mali na raňajky skonzumovať menej ako tretinu denného príjmu potravy, čo je cca 2000 až 3000 kJ.
Je vhodné raňajkovať cereálie a začínať deň kávou? A ako vyzerajú raňajky odborníka na zdravý životný štýl? MUDr. Peter Minárik vám to prezradí v príslušnom podcaste. Môžete sa inšpirovať! ;-)

Kraj | 21. 08. 2023

Zoznam blogov

Zoznam podcastov