Život bez obmedzení

Pre všetkých
s potravinovou intoleranciou

BLOG 96 | #96: Viete, ako správne jesť? (2. časť)

Kedy maslo nie je maslo, čoho treba zjesť viac, ovocia alebo zeleniny a v akej potravine sa nachádza najmenej kalórií?

Aj na tieto otázky nájdete odpovede v blogu, ktorý ste si práve začali čítať. O ešte viac informácií ich v príslušnom podcaste doplnil pán doktor Peter Minárik, odborník na zdravý životný štýl. Zopakujme si, čo sme už určite neraz počuli a čítali, ale nie vždy sa podľa týchto užitočných informácií a rád riadime!

Fakty o MLIEKU a MLIEČNYCH VÝROBKOCH, ktoré sa oplatí poznať:

Pod pojmom mlieko sa v našich končinách rozumie predovšetkým „kravské mlieko“ – ako dôležitá súčasť stravy.

Je dôležitým zdrojom vápnika a bielkovín, preto je odporúčané – konzumovať ho denne (najmä v nízkotučnom prevedení).

Zatiaľ čo pasterizované mlieko vydrží 10 až 20 dní, mlieko s predĺženou trvanlivosťou 20 až 40 dní (v chlade) a trvanlivé (UHT) má trvanlivosť 4 až 5 mesiacov (pred otvorením).

Označenie „maslo“ môže mať len výrobok, ktorý obsahuje najmenej 80 %, ale menej ako 90 % mliečneho tuku.

Označenie plesnivý syr je nesprávne. Konzumujeme výlučne plesňové syry.

Bryndza a parenica majú na Slovensku štatút chráneného syrárskeho výrobku.

Za mliečny výrobok sa považuje taký, ktorý je vyrobený výlučne z mlieka. V opačnom prípade ho mliečnym výrobkom nemožno nazývať.
Mlieko je bohaté na mliečne bielkoviny a z nutričného hľadiska dokáže liter kravského mlieka pokryť požadovanú dennú dávku proteínov u detí a polovičnú dávku u dospelých ľudí.

Alfa a omega zdravého životného štýlu – OVOCIE a ZELENINA na tanieri!

Ovocie a zelenina by mali tvoriť minimálne tretinu z celodennej stravy.

Ovocie je rastlinná potravina s nízkym obsahom, zelenina s veľmi nízkym obsahom energie. Nachádza sa v nich málo tuku a veľa vody, neobsahujú soľ ani cholesterol.

V ovocí sa nachádzajú esenciálne živiny, ktoré si ľudské telo nevie vyrobiť samo, najmä však vitamín C a E, provitamín A, draslík, horčík, fosfor a vápnik.

Ovociu aj zelenine vďačíme za značný prísun vlákniny.

Na nutričné zloženie ovocia (aj zeleniny) má vplyv nielen druh a odroda, ale aj životné prostredie, výrobné a skladovacie podmienky.

Zdravotné výhody bioovocia (ani biozeleniny) sa zatiaľ nepotvrdili.

Najefektívnejšia je konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny – v surovom stave.

Jesť treba ovocie a zeleninu rôznych farieb.

Podľa odporúčaní je (takmer nutné) zabezpečiť si denne 5 porcií zeleniny a 2 porcie ovocia.

Porcia ovocia navyše nikdy nenahrádza porciu zeleniny.

Jedna štandardná porcia zeleniny je 80 gramov, ovocia zase 150 gramov.

Najmenej kalórií zo všetkých potravinových skupín sa nachádza v zelenine.

Ak má byť zelenina tepelne upravená, za ideálny spôsob je považovaná príprava na pare. Naopak, jej nutričné hodnoty sa znehodnotia vyprážaním a fritovaním na tuku.

Ak vám bolo málo, vypočujte si aj príslušný podcast k tejto téme! Dozviete sa v ňom ešte viac potravinových faktov, ktoré sa vám určite zídu.

Kraj | 06. 12. 2023

Zoznam blogov

Zoznam podcastov