Broskyňová galetka

60 min čas prípravy 6 porcií nízka náročnosť

Ingrediencie

Na cesto:

  • 180 g hladkej múky + na pomúčenie
  • 40 g trstinového cukru
  • 60 g studeného masla
  • 30 g bieleho jogurtu
  • 30 ml vody
  • Štipka soli
  • Vajce na potretie

Na náplň:

  • 5 broskýň
  • 30 g trstinového cukru
  • Šťava z ½ citróna
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 1 ČL škorice

Príprava

Múku premiešame s cukrom, pridáme jogurt, maslo nakrájané na tenšie plátky a vodu. Rukami vypracujeme hladké, pevné a nelepivé cesto, ktoré necháme 20 minút odležať v chladničke. Medzitým si pripravíme náplň – broskyne nakrájame na tenšie plátky a premiešame ich s cukrom, citrónovou šťavou, kukuričným škrobom a škoricou. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko do tvaru kruhu. Plát cesta preložíme na plech vystlaným papierom na pečenie. Na cesto rovnomerne rozložíme broskyňovú náplň, no 2-3 cm od okraja necháme voľné. Okraj založíme dovnútra, potrieme ho vajíčkom a galetku pečieme pri teplote 180°C do zozlátnutia, približne 30 minút. Galetku necháme pred krájaním úplne vychladnúť.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, z celkového množstva ich vyjde 10
Kalórie: 171
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 27 g
Tuky: 6 g