Makové rožteky

60 min čas prípravy 12 porcií nízka náročnosť

Ingrediencie

  • 200 g hladkej múky
  • 160 g mäkkého masla
  • 140 g bieleho jogurtu
  • 150 g mletého maku
  • 60 g vanilkového cukru
  • 70 ml horúceho mlieka
  • 2 PL slivkového lekváru
  • práškový cukor na obaľovanie
  • vanilkový cukor na obaľovanie

Príprava

Z múky, zmäknutého masla a jogurtu si vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme cez noc oddychovať v chladničke.

Na plnku zmiešame mak a cukor. Zmes zalejeme horúcim mliekom a premiešame. Necháme vychladnúť a vmiešame slivkový lekvár.

Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Pozdĺž dlhšej hrany nanesieme pás makovej plnky a cesto zatočíme tak, aby sa rožky neotvárali. Cesto môžeme potrieť vodou, aby sa lepšie zlepilo.

Rolku odrežeme a nakrájame na malé rožteky. Takto pokračujeme s celým cestom.

Rožteky uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

Teplé rožteky obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

TIP: Do plnky môžete pridať škoricu alebo perníkové korenie. Taktiež môžete plnku nahradiť orechovou.